chrijver Thomas Rueb spreekt deze zondag, op Vaderdag, met de vader van kalifaatmeisje Laura H.

Spraakmakend nieuws dit weekend: Twee weeskinderen worden vanuit Noord-Syrië teruggehaald naar Nederland. Hoe is het om met kinderen in het kalifaat te zijn? En hoe is het om vervolgens terug naar Nederland te komen? Op zondag 16 juni a.s. gaan we in op deze vragen door in gesprek te gaan over het leven van een moeder die met haar kinderen is teruggekeerd vanuit het IS gebied, Laura H.
Kinderen in een vluchtelingenkamp in Syrië. Foto Ali Hashisho/Reuters

Zondag 16 juni a.s. 
15.00 u - Strandpaviljoen IJzeren man in Vught

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura,
zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar haar vader in Zoetermeer. Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. Vervolgens zit ze een jaar vast op de terroristenafdeling van de PI in Vught. Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland. 

THOMAS RUEB (1986) is verslaggever bij NRC Handelsblad, presentator en schrijver. Zijn verslaggeving over de zaak Laura H. werd onderscheiden door de Stichting Verhalende Journalistiek. Rueb volgde Laura’s spoor tot in Irak. Sprak 150 uur met haar na haar terugkomst. Reconstrueerde haar bekering, ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. Van een vader die alles doet voor zijn kind. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist?

Boven alles is het boek Laura H. een boek over onvoorwaardelijke liefde voor je kinderen. De vader van Laura, EUGENE H., zal spreken over zijn ervaring tijdens deze periode van zijn leven.

CHERIF EL FARRI is actief als deskundige op het gebied deradicalisatie en Islamitische theologie binnen Nederland en Vlaanderen. Hij studeerde in Marokko, Noorwegen, Turkije, Engeland en België, maar tegenwoordig werkt hij als dialoogcoach aan de Erasmus- hogeschool Brussel.

Voorafgaand aan de bijeenkomst kun je een wandeling maken met een gids naar de Penitentiaire Inrichting in Vught.

Bestel hier je tickets
Schrijver Thomas Rueb gaat in gesprek met Eugene H. en Cherif El Farri. Presentatie Yasmine Aboutaleb. Portret Thomas Rueb door Willemieke Kars.
Over Tilt 
Tilt vertelt verhalen. Of dat nu op een podium is, in een boek, een podcast of in een graphic novel; alle verhalen beginnen bij de taal. Schrijvers, performers en dichters brengen via taal hun verhalen tot leven. Tilt tilt ze op door het organiseren van auteursresidenties, literaire programma’s en festivals.www.tilt.nu


Agenda Brabant op Facebook

BeterBrabant op Facebook