Nieuws uit Brabant

AD:den-bosch

AD.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Brabant

Omroep Brabant: Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant
 • Dat de Technische Universiteit Eindhoven alle vacatures voor wetenschappelijk personeel op dit moment alleen openstelt voor vrouwen, is in strijd met de Nederlandse gelijkebehandelingswetgeving. Zo oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.

  De universiteit wilde met deze maatregel het lage percentage vrouwen in de wetenschappelijke staf te verhogen. De TU probeert dit al langer voor elkaar te krijgen, maar ging hierbij volgens rector Frank Baaijens te langzaam vooruit. Daarom werd vorig jaar het feit dat de universiteit de wetenschappelijke staf flink wilde uitbreiden, gebruikt 'om ineens een grote stap te zetten'.

  Alleen als de TU na zes maanden tijd geen gesprek voerde met een vrouwelijke kandidaat, werd de vacature ook opengesteld voor mannen.

  Te ver
  Volgens het College voor de Rechten van de Mens gaat dit te ver en moeten functies openstaan voor vrouwen en mannen. Alleen als een vrouw en een man even geschikt zijn voor de baan, mag een vrouw de voorkeur krijgen.

  Een uitspraak van het College is niet bindend, al wordt die wel vaak gevolgd. Rector Baaijens geeft aan dat de TU de uitspraak serieus neemt en de handreiking - richting quota - 'nauwkeurig bestudeert'.

  'Heel mooie verhouding'
  Volgens Baaijens heeft de maatregel die vorig jaar werd ingesteld wel een positief effect gehad. "We hebben in een jaar tijd ongeveer honderd wetenschappers aangeworven, van wie de helft vrouw", zei hij in het Radio 1-journaal. Hij spreekt van een 'heel mooie verhouding'.

  LEES OOK:TU Eindhoven neemt voorlopig alleen vrouwelijke wetenschappers aan

 • In ZooParc Overloon is een palmgiertje uit het ei gekropen. Het is de derde palmgier die dit jaar in een van de Europese dierentuinen verwelkomd is.

  Het jong werd ongeveer zes weken geleden geboren in de dierentuin in Overloon en groeit als kool, meldt verzorger Steven Van Den Heuvel. “Omdat het zelden voorkomt dat je zo’n kleine gier in een dierenpark kan bewonderen, is het wel echt bijzonder om dat zo te kunnen meemaken.”

  In Nederland is de palmgier slechts op twee plekken te zien. In het wild komt deze soort voor in bossen en op savannen in Afrika beneden de Sahara, dichtbij water. De vogels worden ook vaak 'gierarend' genoemd, omdat ze wat betreft uiterlijk meer lijken op een arend dan op een gier.

  Het zijn middelgrote zwart-wit gekleurde vogels met een kenmerkende rode vlek rond de ogen. Volwassen dieren zijn 56 tot 65 centimeter groot. Hun brede maar relatief korte vleugels hebben een spanwijdte van 130 tot 150 centimeter.

  De vogel eet in tegenstelling tot zijn bekendere soortgenoot niet uitsluitend vlees, maar vooral vruchten van de oliepalm. Deze vruchten plukt hij op de kop hangend uit de boom.

 • De Bredase advocaat Peter Schouten gaat kroongetuige Nabil B. bijstaan in het Marengoproces. Dat heeft de raadsman bevestigd.

  Er was al eerder sprake van dat Schouten B. zou bijstaan. Maar daar kwam een hoop gedoe over, omdat B. misdaadjournalist Peter R. de Vries daarbij als vertrouwenspersoon wilde aanstellen. Daar ging het OM niet mee akkoord: Peter R. de Vries kreeg geen toegang tot Nabil B.

  Schouten bood vorig jaar direct na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum al aan, om hem te vervangen als raadsman van de kroongetuige. Dat werd toen alom geroemd als een zeer moedig besluit. Uiteindelijk werd hij niet meteen aangesteld.

  In juni van dit jaar werd duidelijk dat Peter R. de Vries en Peter Schouten samen door Nabil B. waren gevraagd om hem bij te staan in het proces. Al ging het OM daar toen dus voor liggen.

  Volgens Schouten is Peter R. de Vries nog altijd vertrouwenspersoon, en gaat hij er zijn best voor doen om ervoor te zorgen dat de twee ook gewoon contact kunnen hebben met elkaar. "Er is in Nederland geen enkele wet of regel die een vertrouwenspersoon verbiedt. Ik zal ervoor vechten dat een kroongetuige de rechten krijgt, die hem toekomen."

  Marengoproces
  Nabil B. is kroongetuige in het zogenoemde Marengoproces. Dat draait rond een reeks gewelddadige liquidaties van de zogenoemde mocro-maffia in Utrecht en omgeving. Die misdaadorganisatie zou worden geleid door Ridouan Taghi en Said Razzouki, die allebei zijn opgepakt.

  Kroongetuige Nabil B. zat ook in de misdaadorganisatie maar kreeg wroeging. Hij stapte er uit en ging praten met de politie en heeft tientallen belastende verklaringen afgelegd, ook tegen Taghi. B. zit nu in een getuigenbeschermingsprogramma. Hij en zijn familie lopen groot gevaar.

  LEES OOK:

  Advocaat Peter Schouten gaat kroongetuige Nabil B. verdedigen in megazaak rond Ridouan Taghi

  Peter Schouten niet de nieuwe advocaat van kroongetuige Nabil B.

 • De politie heeft vrijdagochtend een inval gedaan in een huis aan de Noordstraat in Waalwijk. Er zijn in totaal vijf mensen aangehouden. Ook zijn twee auto’s en twee scooters in beslag genomen bij de actie.

  Het zou gaan om een onderzoek naar inbraken. Maar wat er precies aan de hand is, kon de politie nog niet zeggen.

  De inval gebeurde rond kwart over zeven vrijdagochtend. Maar al eerder cirkelde er een politiehelikopter boven de wijk en waren er agenten in de wijk aanwezig. Drie personen werden in het huis aangehouden. Twee anderen werden op andere locaties opgepakt.

  Twee scooters en een auto zijn door een bergingsbedrijf bij de woning weg getakeld. Op een andere plek in de wijk werd ook nog een auto in beslag genomen.

 • Nederlanders hebben soms moeite met de versoepelingen van de maatregelen tegen het coronavirus. Drie op de vijf mensen vinden het onlogisch 'waarom de gedragsmaatregelen in sommige situaties wel en in andere niet lijken te gelden', blijkt uit een enquête. In dit liveblog houden we je vrijdag op de hoogte van al het nieuws rondom de coronacrisis.

  De belangrijkste onderwerpen:

  • Nederlanders hebben soms moeite met de versoepelingen van de maatregelen tegen het coronavirus, blijkt uit een enquête.
  • Vanwege de coronamaatregelen halveerde in maart het aantal Nederlanders dat op vakantie ging.
  • De Tweede Kamer wil dat het kabinet met beleid komt om vakantiereizen naar coronabrandhaarden te kunnen tegenhouden.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

  12.08
  Het kabinet blijft erbij dat het RIVM toegang moet krijgen tot geanonimiseerde locatiegegevens van telecomproviders, zodat het gezondheidsinstituut meer inzicht kan krijgen in de verspreiding van het coronavirus. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft nog altijd bezwaren tegen het plan, maar minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wuift die weg. "De privacy is wel gewaarborgd, er worden geen persoonsgegevens verstrekt."

  11.21
  Huishoudelijk werkers behoren dezelfde rechten te hebben als andere werknemers, vindt de FNV. Tijdens de uitbraak van de coronapandemie werden de risico's die deze mensen lopen duidelijk zichtbaar. Naast het baanverlies riskeerden ze met doorwerken hun eigen gezondheid of die van anderen. "In deze crisis vielen huishoudelijk werkers door de mazen van het vangnet. Na de lockdown viel hun inkomen weg en konden ze nergens aanspraak op maken."

  10.45
  Nederlanders hebben soms moeite met de versoepelingen van de maatregelen tegen het coronavirus. Drie op de vijf mensen vinden het onlogisch 'waarom de gedragsmaatregelen in sommige situaties wel en in andere niet lijken te gelden', melden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD'en na een enquête die tussen 17 en 21 juni is gehouden onder ruim 50.000 mensen.

  10.30
  Het Rode Kruis in Midden- en West-Brabant heeft een Club van 100 opgericht. Hiermee wil de hulporganisatie geld binnenhalen 'voor de lange adem'. Het Rode Kruis is momenteel vanwege de coronapandemie heel druk met het ondersteunen van huisartsenposten, voedselbanken, daklozenopvang en allerlei zorginstellingen. "Die activiteiten zijn mogelijk dankzij giften van particulieren en bedrijven." De Club van 100 is met name gericht op lokale bedrijven en ondernemingen.

  10.35
  Inwoners van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog kunnen deze maand toch genieten van de kermis. De Zondereigen-kermis, in de Belgische gemeente, is in recordtempo opgestart nadat de Belgische Nationale Veiligheidsraad de coronamaatregelen versoepelde. Wel zal de kermis zal beperkter open zijn dan vorige jaren: zondag 5 juli van twee uur 's middags tot middernacht, maandag 6 juli van drie uur 's middags tot middernacht en dinsdag 7 juli eveneens van drie uur 's middags tot middernacht.

  10.00
  Na maanden van oorverdovende stilte in het Chassé Theater in Breda, is er er weer reuring achter de coulissen. Veel reuring. Want leerlingen van twaalf basisscholen uit die stad, geven er in acht dagen tijd maar liefst twintig eindmusicals. Vanwege de coronacrisis konden die musicals op scholen niet doorgaan. Te weinig ruimte. Dus schoot het theater te hulp.

  09.57
  Praktisch opgeleide jongeren willen dat ze meer worden betrokken bij politieke beslissingen over de coronacrisis. Mbo-jongeren voelden zich sinds het begin van de crisis minder gehoord en achtergesteld dan jongeren uit het hoger onderwijs. Dit blijkt uit onderzoek van Save the Children, dat hierover in het rapport En wij dan...de mening van 1500 mbo jongeren in coronatijd publiceert.

  09.00
  Het aantal faillissementen is in de eerste helft van dit jaar met vijf procent toegenomen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019, meldt de Kamer van Koophandel (KvK). Gingen in 2019 nog 1529 bedrijven failliet, het eerste halfjaar van 2020 steeg dat naar 1603 bedrijven. In die periode kregen bedrijven last van de coronacrisis.

  08.14
  Voor het eerst is in Nederland minder geld opgehaald met crowdfunding. In de eerste helft van het jaar werd 178 miljoen euro opgehaald, twaalf procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens de website CrowdfundingCijfers.nl, die sinds 2011 de ontwikkeling van crowdfunding in Nederland in kaart brengt, komt dat door de coronacrisis.

  07.50
  Op een nertsenbedrijf in Landhorst is een coronabesmetting geconstateerd. Het gaat om een bedrijf met 4300 dieren. Het wordt zo snel mogelijk geruimd. Dat laten de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Carola Schouten van Landbouw weten.

  07.45
  Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal enorm gestegen als gevolg van de coronacrisis. Veel huizenbezitters kiezen ervoor hun hypotheek over te sluiten nu de hypotheekrente nog laag is. Ook is er door de uitbraak van het coronavirus veel onzekerheid over de economische gevolgen ervan. Daarom willen veel huizenkopers nu hun mogelijkheden benutten, meldt hypotheekadviseur De Hypotheker.

  07.26
  Er is door de coronapandemie een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen. Dat meldt de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators na onderzoek onder ruim driehonderd leden. Een groot deel, 77,5 procent, van de leden vermoedt dat mensen hun beslissing uitstellen vanwege financiële onzekerheid. Ook zorgen om huisvesting na de scheiding speelt geregeld (32,1 procent) een rol.

  07.04
  Vakbond CNV houdt zijn Meldpunt Vakantiegeld twee maanden langer open. Wie geen, of later vakantiegeld krijgt kan zich daar nog tot eind augustus melden. Het meldpunt werd ingesteld toen uit onderzoek van CNV bleek dat acht procent van de werkenden tijdens deze coronacrisis geen vakantiegeld ontving.

  07.03
  Tijdens de coronacrisis zijn meer scholieren geslaagd voor hun examens dan vorig jaar. Op sommige scholen ligt het slagingspercentage meer dan tien procent hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rondgang van NOS Stories onder dertien scholenkoepels uit het hele land, samen goed voor meer dan tweehonderd scholen en zo'n 30.000 eindexamenkandidaten. Uit de cijfers blijkt dat vooral leerlingen op havo en vwo dit jaar beter scoren.

  07.02
  De plannen van het kabinet om burgers via hun telefoon te volgen in de strijd tegen het coronavirus vormen een te groot privacyrisico. Dat zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens tegen NRC. Volgens Wolfsen is 'voorlopig onvoldoende gegarandeerd dat de gegevens die de overheid wil verzamelen anoniem blijven'. De noodzaak om deze hypergevoelige data te vergaren is volgens hem onduidelijk. Ook zet hij vraagtekens bij de beveiliging.

  04.26
  De coronacrisis leidt tot een recordaantal conflicten tussen gescheiden ouders over de omgang met hun kinderen. Ook het betalen van alimentatie voor kinderen staat onder druk, schrijft het AD. Uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat er in de maand mei 124 kort gedingen over omgangsregelingen waren: een record sinds 2017, dat losstaat van andere procedures over omgang.

  03.30
  In Moergestel, Maashees, Beugen en Zevenaar is het dit weekend feest: de kermissen gaan weer van start. Sinds 1 juli mag dat na de versoepeling van de coronamaatregelen weer.

  03.20
  Bijna de helft van de winkeliers betaalt nog altijd de huur niet, zo blijkt uit navraag van BNR bij de vastgoedadviseurs Cushman & Wakefield (C&W) en Savills. De wanbetalers zitten vooral in de grote winkelstraten. Winkeliers en pandeigenaren spraken vanwege de coronacrisis eerder af om betalingsregelingen te treffen. Daarbij kan ook een deel van de huur worden kwijtgescholden.

  03.10
  De Tweede Kamer wil dat het kabinet met beleid komt om vakantiereizen naar coronabrandhaarden te kunnen tegenhouden. Aanleiding is de aankondiging van reisorganisatie Corendon om vanaf volgende week weer zonvakanties naar Turkse badplaatsen aan te bieden, terwijl voor dat land nog een oranje reisadvies geldt.

  00.01
  Vanwege de coronamaatregelen halveerde in maart het aantal Nederlanders dat op vakantie ging. Ook de vakantie-uitgaven gingen door de helft. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Januari en februari golden nog als relatief goede vakantiemaanden. Toen gingen Nederlanders nog meer op vakantie dan een jaar eerder.

 

 

 

 

 

 

 

Brabants Dagblad

 

Brabants Dagblad:den-bosch-vught

bd.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

 

 

 

 

 

 

 

Agenda Brabant op Facebook

BeterBrabant op Facebook