Buienradar Brabant


 
THE TICK van Josefin Arnell te zien in het Van Abbemuseum
10 november 2018 - 28 april 2019
Winnares Theodora Niemeijer Prijs 2018 toont winnend ontwerp in Het Oog vanaf 10 november.

Vanaf 10 november zal het project THE TICK van Josefin Arnell in Het Oog van het Van Abbemuseum te zien zijn. Afgelopen juni won Arnell de Theodora Niemeijer Prijs 2018, een prijs speciaal voor vrouwelijke beeldende kunstenaars in Nederland. De jury werd geïnspireerd door de dubbelzinnige wereld die Arnell met haar project wil realiseren. Zij speelt met de spanning tussen jeugdig- en speelsheid enerzijds en donkere zijde van menselijke angsten anderzijds. Voor haar werk kreeg Arnell een cheque van 10.000 euro uitgereikt. Daarnaast biedt het Van Abbemuseum een podium voor haar project tot en met 28 april.

THE TICK
Met THE TICK verbeeldt Arnell een wereld waarin een horrorscenario werkelijkheid is geworden: bloedzuigende teken willen alle mensen besmetten met virussen.

In The Tick vraagt Arnell aandacht voor ecologische bedreigingen, zoals de opwarming van de aarde, door nadruk te leggen op de gecompliceerde relatie die bestaat tussen de mens en deze insecten. Op deze wijze legt Arnell de sociologische relatie bloot die bestaat tussen de natuur, de wisselwerking met menselijk handelen en veranderingen in het milieu. Arnells gigantische teek nodigt de bezoeker uit de sculptuur in Het Oog te beklimmen. Het werk geeft ruimte om je over te geven aan kinderlijk plezier, om de gemuteerde teek op een speelse manier te ontdekken en te activeren.

Josefin Arnell

Josefin Arnell (1984) is een Zweedse kunstenaar die woont en werkt in Amsterdam. Zij heeft een Master van het Sandberg Instituut en heeft deelgenomen aan het tweejarige residency programma van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, beide gelegen in Amsterdam. In haar werken gebruikt Arnell graag als primair medium video, dat zij aanvult met uiteenlopende disciplines zoals installaties, objecten en poëzie.

Theodora Niemeijer prijs

De Theodora Niemeijer prijs is een initiatief van het Stichting Niemeijer Fonds en het Van Abbemuseum om aandacht te schenken aan de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de museumwereld. Het is de enige Nederlandse beeldende kunstprijs voor vrouwen. Sinds 2012 wordt de prijs eens per twee jaar uitgereikt aan een  kunstenares die woont en werkt in Nederland en maximaal vijf jaar geleden is afgestudeerd. Kunstenaars zoals Sarah van Sonsbeeck (2012), Sachi Myachi (2014)  en Sissel Marie Tonn (2016) gingen Josefin Arnell (2018) voor.
Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
T: 040 238 1000
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.vanabbemuseum.nl
Redactie
Voor vragen neem contact op met: 
Marijke van Hal, Communicatie & Pers 
e: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
t: + 31 (0)6 12995794

Van Abbemuseum 
Het Van Abbemuseum in Eindhoven is een van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa. Het museum heeft een uitgebreide internationale collectie van ruim 3000 kunstwerken, waaronder sleutelwerken van Lissitzky, Picasso, Kokoschka, Chagall, Beuys, McCarthy, Daniëls en Körmeling. Vragen op het gebied van kunst en samenleving stelt het museum op een experimentele manier aan de orde. Openheid, gastvrijheid en kennisuitwisseling zijn voor het Van Abbemuseum van belang, en we prikkelen onszelf en bezoekers om over onderwerpen na te denken. Bijvoorbeeld over de rol van de collectie als cultureel 'geheugen', of over het museum als publieke ruimte. Door internationale samenwerking en uitwisseling is het Van Abbemuseum bovendien een plaats waar creatieve kruisbestuiving plaatsvindt. Een bron van verwondering, inspiratie en verbeelding.

Openingstijden museum:
Dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur. Eerste donderdag van de maand 11.00 - 21.00 uur.
Facebook Twitter YouTube
Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door:
 

Agenda Brabant op Facebook

BeterBrabant op Facebook